OBEZİTE VE METABOLİZMA CERRAHİSİ SONRASI ALKOL KULLANIMI

BARİATRİK CERRAHİ SONRASI ALKOL VE SAĞLIĞINIZ

BİLMENİZ GEREKEN HER ŞEY

Not: Tırnak içerisindeki cümleler, obezite / bariatrik cerrahi geçirmiş hastalara ait cümlelerdir.

“O ilk kadehi içtiğinizde, alkol damarlarınıza adeta bir iğne gibi saplanıyor.”

 

Risklerinizi bilin.

Bilgi alın.

Güvende kalın.

 

Herhangi bir tipteki bariatrik cerrahi (tüp mide, gastrik bypass) sonrası alkol alımı, sizi farklı bir şekilde etkileyerek alkol problemlerinin artmasına / gelişmesine sebep olabilir. Daha önce herhangi bir alkol problemini yaşamamış, hatta hiç alkol tüketmemiş olsanız da risk altındasınız.

“Ameliyattan sonra (bariyatrik cerrahi) ilaçlara çok daha farklı tepki veriyorum. Eskiden etkileri hissetmek yarım saat sürerdi, şimdi on ya da on beş dakikada hissediyorum. İlaçların etkileri daha hızlı ve yoğun geliyor ama etkileri uzun sürmüyor. ”

  1. Alkol Sizi Normalden Çok Daha Farklı Bir Şekilde Etkileyebilir
  • Bariatrik cerrahi (tüp mide / gastrik bypass ameliyatı) geçirmiş birçok insan, ameliyattan önceki hallerine göre alkolün onları çok daha hızlı ve çok daha sert etkilediğini / çarptığını söylüyor.
  • Siz alkolün sizi farklı etkilemediğini söyleseniz / hissetseniz bile, gerçek şudur ki; obezite cerrahisi geçirmeden önceki halinize göre kanınızdaki alkol seviyesi çok daha yükseklere çıkıyor ve bu noktaya normalden çok daha hızlı geliyor.
  • Araştırmalara göre tüp mide / gastrik bypass sonrası alkol kullanımı ile birlikte bazı problemlerin de arttığı tespit edilmiş. Örneğin; alkollüyken araç kullanmaya bağlı tutuklanmalar, ciddi yaralanmalar (örneğin düşmelere bağlı vb.), yasal problemler vs.
  • Sadece bir kadeh içki bile sizi iki veya daha fazlası gibi ve çok daha hızlı etkileyecek.
  • Kendinizi “ayık” hissetseniz bile, kanınızdaki alkol seviyesi yasal sınırlamalardan çok daha yüksek çıkacak.

 

 

 

Öneriler

  • Obezite ameliyatınızı olduğunuz merkezin bariatrik cerrahi sonrası alkol kullanımı ile ilgili tavsiye ve önerilerine mutlaka uyun.
  • Alkol alacağınız zaman çok temkinli olmalısınız;
  • Doktorunuzun size belirttiği limit ve alkol çeşitlerine mutlaka uyun!
  • Her kadehiniz araç kullanmanız için yasal limiti geçmenize yol açacak. Dolayısı ile alkol alacaksanız ve dışarıdaysanız, mutlaka aracınızı sürecek birini ayarlamanız gerekiyor.

 

 

 

 

 

 

  1. Alkol Problemleri ile İlgili Artan Risk Faktörleri

 

 

  • Bursa Diyabet ve Obezite Cerrahisi Kliniği olarak bizim de klinik tecrübelerimiz bariatrik cerrahi sonrasında; Tüp mide / gastrik bypass ameliyatından önce nadiren alkol kullananlar veya hiç içmemiş olan kişiler bile operasyondan sonra alkole başlayabiliyor olduğu yönünde.
  • Bu kişilerden de bazılarında alkolizm gelişiyor, bu kişiler alkolik oluyorlar.
  • Alkol problemlerinin gelişmesi yıllar alabilir. Dolayısı ile geçirdiğiniz obezite cerrahisinin üzerinden çok uzun zaman geçse bile, alkolizm gelişmesi için her zaman risk altındasınız.

BUDOM Ailesi Olarak Obezite Cerrahisi Sonrası Alkol İle İlgili Önerilerimiz

  • Bazı kırmızı çizgilere / sınırlara dikkat edin!!! Geçirdiğiniz bariyatrik cerrahinin üzerinden çok uzun zaman geçmiş olsa bile, alkol kullanımınızı gözlemleyin. Bu kırmızı çizgilere örnek verecek olursak;
  • Operasyonunuzdan önce kullandığınızdan daha sıklıkla alkol içmeye başladıysanız; örneğin ayda 1-2 kez tüketiyorken, haftada 1-2 kez e çıktıysa,
  • Ameliyatınızdan önce içtiğinizden miktar olarak daha fazla (2 kadehten 3-4’e çıktı) veya aynı miktarlarda (tüp mide / gastrik bypass sonrası aynı miktar alkol daha çok etkiye sahip olduğu için) tüketiyorsanız,
  • Kendinizi eskisinden “daha sarhoş” hissediyorsanız,
  • Alkol alma isteğiniz artıyorsa,
  • Alkol kullandıktan sonra; “sızmalar”, hafıza kayıpları, anı kayıpları (yatakta uyandınız, en son masada alkol kullanıyordunuz) yaşıyorsanız.

Bu ve benzeri hadiseler yaşıyorsanız; bu durum sizin için TEHLİKELİ hale gelebilir, uyarmak isteriz.

Unutmayın ki obezite cerrahisi sonrası alkol bağımlılığı gelişme oranı obezite ameliyatı geçirmemiş kişilere göre yüksek olarak bildirilmektedir.

  • Bu maddelerden yaşadıklarınız varsa, alkol tüketiminiz konusunda endişe ediyorsanız; acilen profesyonel yardım almaya başlamalısınız.

 

  1. Ağrı Kesiciler ile İlgili Risk Faktörleri

 

 

Çalışmalar bariatrik cerrahi sonrası uzun dönemde insanların ağrı kesiciye sık sık başvurduğunu gösterdi.

  • Aşırı ağrı kesici kullanımında, tüp mide / gastrik bypass operasyonu öncesi de sık sık ağrı kesiciye başvurmanın ameliyat sonrası aşırı ağrı kesici kullanıma yol açtığı belirlendi.

 

Bursa Diyabet ve Obezite Kliniği Olarak Önerilerimiz

  • Tüp Mide / Gastrik Bypass Öncesi;
  • Ağrı kesici ve diğer ilaçlarınızla alakalı geçmiş kullanımlarınızı mutlaka hekiminizle paylaşın.
  • Eğer ki daha önceden aşırı ağrı kesici kullanımınız varsa, size reçete edilenden çok daha fazla ilaç tüketiminiz olduysa; bunu bariatrik cerrahi öncesi doktorunuzla / ekiple paylaşmanız çok önemlidir. Hekiminiz ameliyat sonrası ağrı yönetimi ile ilgili size yardımcı olacaktır.
  • Obezite Cerrahisi Sonrası;
  • DOKTORUNUZA DANIŞMADAN HİÇBİR İLACI KULLANMAYIN! Bu konuda Op. Dr. Ersun TOPAL’a 0545 629 29 48 numaralı telefondan ulaşabilir, whatsapp iletişim hattımızı kullanabilirsiniz.
  • Normalden fazla doz ilaç veya kullanmanızda sakınca bulunabilecek ilaçları kullanmama konusunda akıllı davranın.

 

 

 

BUDOM – Bursa Diyabet ve Obezite Kliniği ailesi olarak her daim yanınızdayız. Obezite cerrahisi sonrası alkol tüketimi ile ilgili önerilerimiz için burayı tıklayabilirsiniz. Alkol konusunda hekiminizin önerileri dışına çıkmamanız hayati önem taşımaktadır. Bununla beraber kullanmanız gereken ilaçları doktorunuz düzenlemelidir. Doktorunuzun önerileri haricinde hiçbir ilacı kullanmamanız, reçete edilen ilaçların da tavsiye edilen doz dışında almamanız sağlığınız için mutlaka uymanız gereken kurallardır.

 

 

Alkol çok yüksek kalorili bir karbonhidrat çeşididir. Bariatrik cerrahi sonrası, karbonhidratlardan gelen kalori alımının artması, ameliyatın sağladığı ve kolaylaştırdığı kilo verme sürecini olumsuz yönde etkileyebilir. Sıvıların midenizden hızlı şekilde geçmesi daha kolaydır bu yüzden bariatrik cerrahinin yemek yeme konusunda sağladığı doygunluk hissini vermesi çok daha zordur. Genel olarak, bariatrik ve metabolik cerrahi prosedürlerinden sonra, sıvı kalorilerden kaçınılması (asitli içecekler, hazır meyve suları, alkol gibi), istenilen kilo kaybının sağlanması ve devam etmesinde temel taşlardandır.

Obezite ameliyatı geçiren hastaların çoğunda karaciğer yağlanması/karaciğer steatozu/alkole bağlı olmayan yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD, NASH) görülmektedir. Bu durumun kilo verdikçe ortadan kalkması beklenir. Alkol, “zaten obezite nedeni ile yağlanmış, hücresel düzeyde içi depo yağlar ile dolmuş, şişmiş karaciğer hücrelerinize” daha fazla zarar verme potansiyeline sahip bilinen bir hepatotoksik (karaciğere zarar veren madde) dir.

Alkolün zihinsel duruma olan etkileri hem düşük vücut kütlesi hem de fazla kilo kaybı / azalan kalori alımından dolayı bariatrik cerrahi sonrası çoğalır. Bariatrik cerrahi hastaları, alkolün merkezi sinir sistemi (CNS) etkilerine karşı daha duyarlıdırlar. Alkol bu hastalarda özellikle emilim bozucu prosedürlerde (gastrik bypass, sadi-s, mini gastrik bypass, omega bypass, duodenal switch ve transit bipartisyon gibi) daha hızlı kana karışır ve daha hızlı sarhoş olurlar.

Midenizin bir kısmı alınmış veya bağırsağınız bypass edilmiş (gastrik bypass) olduğundan alkolü metabolize etmeniz daha zor olmaktadır; alkol çeşitlerinin çoğunun emilimi ince bağırsaktan olmaktadır. Obezite ameliyatı geçiren insanlar; daha hızlı sarhoş olur, çünkü alkol ince bağırsaklara daha hızlı geçer. Sonuç olarak, daha hızlı sarhoş olma durumunda, olmaması gereken durumlar oluşabilir; sosyal, bireysel, ailesel, mesleki sorunlar vb. Tüketilmemesi gereken şeyleri yeme, en büyük risklerin başında gelir. Ayrıca alkol tüketilirken yanında bulunan mezelerde/yüksek yağlı kuruyemiş gibi atıştırmalıklarda porsiyon fazla kaçmakta bu da kalori alımı artmaktadır, yine bu sebeple farkında olmadan kilo almanıza sebep olabilir ve/veya kilo kaybınızı olumsuz etkileyebilir, kilo veriminin YAVAŞLAMASINA ya da tamamen DURMASINA hatta yüksek volümlü alkol tüketildiğinde obezite cerrahisi sonrası GERİ KİLO ALIMINA sebep olabilir. (Obezite cerrahisi sonrası geri kilo alımı ve detaylar için www.revizyoncerrahisi.com adresimizi ziyaret edebilirsiniz.) Bazı alkol çeşitleri gazlı/asitli olabilmektedir (tüm bira çeşitleri asitli/gazlı olmakla beraber buğday maltından üretildiği için karbonhidrat içerir ve çok yüksek kalorilidir.) bu da ameliyat sonrası tüketilmesini önermediğimiz gıdalardandır. Kısacası bariatrik ve/veya metabolik cerrahi (tüp mide, sleeve gastrektomi, roux n y gastrik bypass, mini gastrik bypass, SADİ-S, SASİ, duodenal switch, transit bipartisyon) geçirmişseniz, alkolü tamamen beslenmenizden çıkarmanız en sağlıklısıdır.

Alkol ve benzeri madde bağımlısı olduğunuzu düşünüyorsanız, profesyonel destek için sizleri yönlendirebileceğimiz konusunda uzman hekim desteği için de bizi arayabilirsiniz.

“Alkolü bırak, sağlıklı bir karaciğerin olsun…”

 

Sağlıklı Günler Dileriz

 

BUDOM Bursa Diyabet ve Obezite Kliniği

 

Op. Dr. Ersun TOPAL

Genel Cerrahi Uzmanı

0545 629 29 48

ersuntopal@hotmail.com

İnstagram: diyabetklinigi

 

Gözde GÖRGÜN

BUDOM Klinik Koordinatörü & Hemşire

0543 269 31 50

gozdegorgun10@gmail.com

İnstagram: colour_oflife

 

Özge DOĞU

BUDOM Uzman Diyetisyen & Fitoterapi

0533 055 32 48

ozgedogu@hotmail.com

İnstagram: budommutfak

 

Kodanka Yazılım